lørdag 21. april 2012

fuglene flyver i flokk.....

....bare de er mange nok.












Dette gjelder i alle fall snøspurven som jeg har gått og ventet på skal komme i en stor flokk her i hele vår. Kun enkeltindivider og småflokker på inntil ti-tjue har besøkt Åmnes denne våren. Og da kommer det smått fram en liten grønntone i huden når den ene etter den andre legger ut på bloggen møte med de store flokkene på 100 spurv eller mer....

Men så kom de hit også. Takket være tips fra gode naboer fikke jeg først oppleve en flokk på over 100 snøspurv... og så en til på nesten 300 spurv.. og nå dukker det opp småflokker hele tiden.




















Så da det ikke ble orrfugl-lek i Våler 1.mai helgen får jeg prøve å få flere snøspurvbilder i stedet.

PS
Satt i stuevinduet i går og så på en liten flokk på 30 individer som lette etter mat i veikanten da en spurvehauk plutselig slo ned i flokken. Da var de plutsleig bare 29.....









mandag 16. april 2012

Del 3 - flyveoppvisningen

 Det var vel godt over 20 ravn som holdt til i fjellveggen og hadde fly-oppvisning langs veggen hver dag. De skulle vise seg å være et utrolig artig men krevende mål å få på brikken. Tror jeg viet en hel formiddag bare til ravnene den tiden jeg var der ute. Men det var det vel verdt, for makan til oppvisning skal man lete etter. Og det var heller ikke de beste oppvisningene som kom skarpt nok fra det til å vises i bloggen heller. så her er et utvalg:


















En annen fugl eller rettere sagt to andre arter som også sto på min ønskeliste den her turen var praktærfuglen og ikke minst stellersanda. Begge arter holder til ute på fjorden her og praktærfuglen i stort antall - ca 13000 etter hva jeg forsto skulle finnes her ute, men havet er stort og første turen med båt ga ikke meg det jeg var ute etter. Heldigvis ble det anledning for en tur nr to og den fikk fullklaff.... begge arter etter mitt ønske rett og slett. Kunne ikke bedre ha det da.









Så da er det bare oppsummeringen igjen da. Bjarne og Knut sin workshop må bare oppleves - rett og slett. En av de desidert beste stedene jeg har vært i fotoøyemed og en atmosfære og et innhold som gjør dette til en inspirasjonskilde uten sidestykke for å drive naturfotograferingen videre... et opphold her ute med likesinnede er verdt hver eneste krone denne workshopen koster og bør vurderes av alle som ønsker å utvikle naturfotograferingen sin videre eller bare vil oppleve et fuglefjell av denne dimensjonen. Slå til - de skal vel arrangere til neste år også. Jeg kommer i hvertfall tilbake...

søndag 8. april 2012

Del 2 - opp i veggen...





















Da skal jeg ta for meg selve fuglefjellet. Desverre var ikke snøforholdene slik yr hadde lovet det og kun inne i en trang kløft med krykkjer lå det nok snø til å få til skikkelige snøbilder og selv der bar snøen preg av litt mye fugleskitt og lort.....

Nå setter ikke det i seg selv begrensinger i forhold til motiver i fuglefjellet her oppe. Planen om Lunde i snøvær fikk jeg dog ikke muligheten for. Det betyr bare en ting - vi kommer hit igjen...
Her er et utvalg av bildene fra fuglefjellet..


Midt i fjellet har lomvien benket seg.. opp mot 20000 par skal visst nok rommes her og da er det trangt om plassen...





Alke er den andre arten i fuglefjellet om enn ikke så tallrik som lomvien. Lunden derimot er vel i samme antall. tillitsfull som den var slapp den oss nærmere enn det objektivet hadde som nærgrense i mange tilfeller.
















Selv om det ikke ble lunde i snøvær ser jeg ingen grunn til å være misfornøyd - tvert om.

fredag 6. april 2012

Workshop Hornøya - Del 1



Jeg var i år med på Bjarne Riesto`s og Knut Sverre Horn`s workshop på Hornøya lengst øst i Norge. Forventningene var store og planen var selvfølgelig Lunde i snøvær.. yr var i godlune og lovte både snø og fugl hadde jeg nært sagt. Om dette ble innfridd skal jeg ikke avsløre riktig enda.

Saken er den at da jeg kom hjem var inntrykkene fortsatt så overveldende at jeg ikke klarte å sette meg ned med bildene for å få ut noe på bloggen. Jeg har vært rundt omkring i norden på forskjellige steder og opplevd bjørn i Finland - stor kronhjort i Danmark - havørn og kongeørn i Flatanger mm, men det var rimelig begrensede motiver - en ting å konsentrere seg om og ferdig med det. Her var det motiver overalt. Man ble nærmest paralysert.  

Etter en halv dag i frustrasjon over det som syntes umulig for egen del bestemte jeg meg for å konsentrere meg om en ting i gangen.. og slik blir også denne bloggen.


DEL 1 - skarv


Toppskarven er først ute. Et artig motiv, men vanskelig siden den innehar et fargespekter og et mønster i fjørdarkta som fortjener å komme frem på bildene. Altså vanskelig. fargemessig gjengir den noe av berggrunnen på Hornøya, men den går langt ut over det og glinser i solskinnet i ura.



Den var rimelig tillitsfull og slapp meg godt innpå noe som gjorde at man i ro og fred kunne sitte og bruke god tid på å finne rett vinkel og utsnitt.. dette  gjør også at men blir mer kresen på utvalget sitt og det var ikke mange bildene som gikk gjennom nåløyet nå.



Nå ble det slik at favoritten min ikke ble den glinsende skarven alikevel. men et motlysbilde fra godt oppe i ura tatt sent på kvelden første dagen der med 300mm og utfyllingsblitz... puh for en start på denne workshopen....