torsdag 21. juli 2011

Fjellrev
Da er det faktisk mulig å oppleve fjellreven i det fri igjen på Dovrefjell. Og ikke minst, den uflaksen jeg hadde i begynnelsen på uka var kun kortvarig. Mye flaks med denne karen som helt tilfeldig kom akkurat der jeg hadde satt meg ned for en liten pause...Det er et storstilt avlsprogram som har gjort det mulig å igjen få oppleve fjellreven på Dovre og andre fjellområder i Norge for den var utryddet etter mange mislykkede smågnagerår fra midten av åttitallet (les: Tjernåbyl). Now its back...


Som vanlig litt nysgjerrig på hva som kommer, men akkurat nok skeptisk til å holde god nok avstand til dette er undersøkt...og når den stikker opp i ura er den ikke enkelt å få øye på. Men en ting kan man være trygg på. Den holder øye med deg.... det eneste som avslørte hvor den satt var en litt overivrig steinskvett som nok syntes den satt litt nært sitt eget rede eller avkom.og ved hjelp av denne karen fant vi reven igjen i ura.

Det som nå kan være håpet og lykken for disse er et stort lemenår i Trøndelag som man ikke har sett maken til på fryktelig lenge. Det betyr at det er flere fjellrevkull på Dovre i dag. Men skal man sikre seg at stammen ikke bare overlever som enkeltindivid, men faktisk danner en levedyktig stamme må de nok ha hjelpeforing gjennom fler vintrer enda....så får vi tro det blir orden i systemene igjen i fjellene våre etter hvert.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Herlige bilder! Fantastisk at denne krabaten er tilbake på Dovre! Har tenkt mange ganger på å lete etter fjellrev der oppe, men aldri fått tid til det. Har du noen tips til hvor man skal lete?

mvh
Øyvind

Espen Bergersen sa...

Da krysser vi fingrene for at vi i fremtiden får en stamme av fjellrev som er totalt uavhenging av menneskelig støtte. Fine fjellrevbilder.

mvh Espen Bergersen

OAL-photo.com sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Espen Viker sa...

Fine bilder, og sikkert veldig moro å se vill fjellrev! Får håpe de klarer å etablere seg med en levedyktig stamme her og flere steder.

ketil olsen sa...

Fine bilder av en art jeg mer en gjerne skulle fanget til brikka.
Fint når alt klaffer.

ketil

Gunilla sa...

Fantastiska bilder Ola......I like it!

Ken Conger Photography sa...

Great series. The top photo is my fav with the eye contact. Blue Skies.

Oona Torgersen sa...

Herlige bilder Ola! Og flott fortalt! Krysser fingrene for at bestanden blir levedyktig, sånn at vi kan få oppleve den i fremtiden.