fredag 26. april 2013

Trandansen

Så har vi endelig fått vært her også. Ved Hornborgasjön en vårdag med ca 15000 traner og jeg vet ikke, men kanskje 5000 svaner og gjess tilstede. Det holdt hardt da bestillingen min var i påsken og den seine våren gjorde at tranene klokelig holdt seg langt unna. Nå midt i april var de endelig tilstede. Jeg hadde booket skjul og skulle tilbringe et helt døgn tett innpå trandansen, men først måtte jeg få sett den ordentlig fra utsiden.

Panorering av trane var ett av delmålene for denne turen og det manglet ikke på muligheter.

Den store oversikten over omfanget på denne tranesamlingen var det umulig å få da de tross alt brukte et relativt stort område for at tettheten ikke skal være større enn at de tåler hverandres nærvær. Det måtte bli litt uoversiktlig det hele.

...og her er da mitt nye hjem for de neste 24 timene. Jeg tok med meg 800mm noe som ut i fra dette bildet kan virke som litt "overkill" kanskje. Men jeg angrer ikke. Sitter tilbake med mange bilder som ikke så alt for mange andre har. Til tross for at det er vel stort sett fullbooket i de sju skjulene hele sesongen.

og her er fra innsiden og utsikten gjennom en av gluggene i "kassa" mi. Det var en kasse jeg bodde i. 2 meter lang 90 cm bred og 130 cm høyt oppunder taket. Det holdt hardt å rette ut senestrekken på morgenen der inne. Men hvilken morgen det var å våkne til da. Kaldt og overskyet og traner som dalte ned fra himmelen i kapp med snøfillene. Drømmeforhold for en naturfotograf rett og slett.

Og jeg fikk da også mine drømmebilder.


Det var ikke vær for lystige og spenstige tranehopp denne morgenen. Svært få prøvde seg på trompet-soloer også. Men noen klarte selvfølgelig ikke å stenge inne antydningen til vår.


Snøen gikk gradvis over til regn og flere traner brukte tiden på å finne seg mat. Frokost må man ha.

Det er ikke lett å plukke ut et naturlig midtpunkt inne i en stor flokk med fugler, men her traff jeg.

Etter frokost er det en hel dag med fjærstell. Her er det mye som skal holdes i orden før man kan ta seg en velfortjent siesta.


og det kan naturfotografen også......


6 kommentarer:

Anders Tveit sa...

Hei og takk for sist!

Flotte bilder i et vakkert vår-vær!
Vi var heldige som fikk med oss de siste snøfillene som besøkte traneland før våren helt fikk overtaket.
Ha det forsatt fint og lykke til videre med et fantastisk foto-prosjekt!

mvh. Anders Tveit
(PS! Naboen i hytta denne dagen.)

Ingemar Pettersson sa...

Hej!
Vackra bilder från denna speciella plats. Gillar verkligen dina panorerings bilder i början och den sista porträttbilden.
Ha en fin helg
/Ingemar

Robert Espeseth sa...

Sikkert artig å oppleve disse fuglene på nært hold, og I slikt antall, mye bra bilder.

Lasse sa...

Grattis till fina bilder, kan tänka mig att du har en massa bilder och att det är svårt att välja ut vilka som är bäst. Så också här, men ljuset i de första bilderna i början är verkligen magiskt, liksom snöbilderna.
När du har 800 linsen kan man såklart också få en del riktigt närbilder.

OAL-photo.com sa...

Takker for tilbakemeldinger alle sammen. Ja takk for sist Anders - Det var utrolig fine forhold vi fikk under årets trandans. Kunne ikke bestilt bedre. Kungsfiskaren.. ja jeg liker også de panoreringene, og det var også ett av delmålene for turen. Robert - absolutt verdt å besøke. Lasse - ja regnet med det ikke var så mange som brukte et slikt "overkill" objektiv på trandansen så jeg håpet å få litt anderledes bilder med å ta med den...

Serkan MUTAN sa...

I watched with pleasure and envy:)
superb.
www.serkanmutan.com